Original Colombian Shapewear
Free Shipping Above 60 euro
#1 in Europe
9.6 on Trustpilot Reviews

Hormonen en gewicht

Hormonen en gewicht

Waarom eet men teveel?

Mensen denken meestal dat overgewicht het resultaat is van teveel eten en te weinig beweging. Mensen met overgewicht zouden te weinig discipline en wilskracht hebben waardoor zij zich niet kunnen inhouden en steeds teveel eten en drinken. 

Een overschot aan calorieën maakt mensen inderdaad dik, maar waarom eet men teveel? Dat is een interessante vraag.

 

 

Welke hormonen beïnvloeden je gewicht?

 

Er zijn 5 hormonen die je gewicht en de hoeveelheid lichaamsvet beïnvloeden. Dit zijn de hormonen insuline, leptine, ghreline, cortisol en oestrogeen. 

Wil je weten wat deze hormonen doen en hoe en waarom ze de vetmassa kunnen laten toenemen? Wil je weten hoe je deze hormonen kunt beïnvloeden, zodat je je gewicht en de vetopslag beter kunt controleren?

 

 

Hoe werken deze hormonen?

 

Vergeet wilskracht en discipline als het gaat om afvallen en overgewicht. Overgewicht lijkt veel meer een resultaat van een slechte werking van de hormonen. Hormonen zijn stoffen die mensen aanzetten tot bepaalde acties en hormonen reguleren de beloning, nadat de handelingen zijn uitgevoerd.

Ook spelen hormonen een hele belangrijke rol in de overleving van de mens. Hormonen stimuleren en belonen elke vorm van gedrag dat ons als menssoort laat bestaan. Eten, drinken, seks en het overleven van gevaarlijke situaties zijn daar voorbeelden van.

Bepaalde hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je honger krijgt en andere hormonen zorgen ervoor dat je verzadigt raakt. Een onbalans in de hormonen zorgt ervoor dat de signalen, die deze hormonen naar de hersenen zenden, niet meer goed werken.

Dat de signaalfunctie van die hormonen niet meer goed werkt is een heel groot probleem. Mensen zouden bijvoorbeeld veel meer kunnen eten dan nodig, omdat de hersenen niet door hebben dat er al genoeg gegeten is.

Het niet goed werken van de hormonen is dus een groot probleem bij overgewicht, vetopslag, gewichtscontrole en overeten. Leer de vijf hormonen kennen die hier een grote rol in spelen. Ook krijg je tips hoe je deze hormonen in je voordeel kan laten werken.

 

 

1. Insuline

 

De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Insuline wordt gedurende de hele dag in beperkte mate uitgescheiden en in grotere hoeveelheden na een maaltijd.

Insuline heeft als functie om de lichaamscellen voedingsstoffen te laten opnemen en het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt. Zonder insuline zouden de lichaamscellen dus geen energie kunnen leveren en wordt het leven erg problematisch, zo niet onmogelijk.

 

Van alle hormonen is insuline het belangrijkste vetopslag hormoon in het lichaam. Het vertelt vetcellen om vet op te slaan, en tevens voorkomt insuline dat het opgeslagen vet wordt afgebroken. De vetmassa neemt dus wel toe, maar niet af.

 

Het is dus belangrijk om niet al teveel insuline aan te maken. Chronisch verhoogde insuline niveaus kunnen namelijk leiden tot overgewicht, obesitas en het metabool syndroom (hoge bloeddruk, insuline ongevoeligheid en teveel buikvet).

 

De vraag is dus welk eten teveel insuline laat produceren. Het blijkt dat vooral geraffineerde koolhydraten en suikers de bloedsuikerspiegel en de insulineniveaus snel doen laten stijgen. Hier volgen de tips:

 

 1. Minder suiker eten. Dus minder fast food, junk food, frisdranken en vruchtensappen uit een pak. Dergelijke producten laten het insulineniveau namelijk snel stijgen.
 2. Minder geraffineerde koolhydraten eten. Zie punt 1. En koolhydraten jagen juist de insuline aan.
 3. Meer eiwit eten. Eiwitten laten de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen, zodat er minder insuline nodig is.
 4. Gezonde vetten eten. Eet meer vis, vis bevat de gezonde omega 3 vetten en helpt de insulineniveaus te verlagen.
 5. Meer lichaamsbeweging. Door lichaamsbeweging verbetert de insuline gevoeligheid, waardoor je er minder van nodig hebt.

 

 

2. Leptine

 

Leptine wordt geproduceerd door vetcellen. Leptine word ook wel het verzadigingshormoon genoemd, want het vermindert de eetlust en het geeft een vol gevoel.

Leptine heeft als taak om met een bepaald deel in de hersenen te communiceren dat de eetlust en de voedselinname regelt. Het vertelt de hersenen dat er voldoende vet in de cellen zit en dat het niet nodig is om nog meer te eten. Een goed systeem dus.

Helaas werkt dit systeem bij mensen met overgewicht een beetje anders. Mensen met overgewicht hebben juist hoge leptine niveaus, maar blijkbaar werkt de signalering niet meer goed. Dit noemt men ook wel leptine resistentie.

 

Hierdoor krijgen de hersenen de boodschap dus niet goed door om te stoppen met eten. sterker nog, de hersenen denken dat je nog steeds honger hebt. Dooreten dus!

Dit is dus heel erg vervelend en daar blijft het niet bij. Bij het verminderen van gewicht, zoals bij afvallen het geval is, daalt het niveau van leptine. Hierdoor denken de hersenen wederom dat er niet genoeg is gegeten en dwingt het mensen derhalve om weer meer te eten.

Afvallen is dus heel erg moeilijk, vooral omdat de hormonen zo’n grote rol spelen. Hoe kun je de gevoeligheid voor leptine verbeteren?

 

 1. Vermijd ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen. Hieronder vallen frisdranken, fast food, junk food, vruchtensappen uit pak, snacks en producten die transvetten bevatten.
 2. Beweeg regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de leptine gevoeligheid.
 3. Genoeg slapen. Juist onvoldoende slapen leidt tot meer eetlust (vooral de hunkering naar energierijke, zoete, zoutige en vettige producten) en een daling van de leptine gevoeligheid.
 4. Eet meer vis of slik omega 3 supplementen.

 

Wil jij ook centimeters van je buikomvang verliezen? Voor onze klanten organiseren we gratis Waist Trainer Challenges.

 

 

3. Ghreline

 

Ghreline staat bekend als het honger hormoon. Als de maag leeg is, dan stuurt ghreline een boodschap naar de hersenen dat je wilt eten. Normaal gesproken is het niveau van ghreline het hoogst voor het eten en het laagste na het eten. Wederom een goed systeem dus.

 

Helaas werkt dit systeem bij mensen met overgewicht niet zo goed. Het niveau van ghreline neemt te weinig af, waardoor de hersenen geen signalen ontvangen dat er genoeg is gegeten. Daardoor is de kans groot dat er teveel wordt gegeten.

Hoe verbeter je dan de functie van ghreline? Vermijd suiker en high fructose corn syrup. Drink dus geen frisdrank en eet meer eiwitten. Dit helpt bij het verbeteren van de werking van ghreline.

 

 

4. Cortisol

 

Zoals alle hormonen vervult cortisol een belangrijke functie in het voortbestaan van de mens. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren en men noemt het ook wel het stresshormoon. Bij stressvolle situaties komt dit hormoon vrij om stress situaties te overleven.

Een beetje stress is niet erg en af en toe. Maar chronische stress zorgt ook voor een te hoog niveau van cortisol. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Minder eten helpt ook niet, want een caloriearm dieet geeft juist stress en verhoogt weer het cortisol niveau.

 

Wat kun je doen om het niveau van cortisol te verlagen?

 

 1. Verminder stress. Dagelijks bouw je altijd wel stress op, maar leer ook om dit weer te verminderen. Bijvoorbeeld met sporten, meditatie, een hobby, luisteren naar muziek. 
 2. Meer slapen. Door te weinig slaap stijgt de cortisolspiegel. Meer slapen dus.
 3. Eet volwaardige voeding.

 

 

5. Oestrogeen

 

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijk geslachtshormoon. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken en het is betrokken bij de regulering van het vrouwelijk voortplantingssysteem.

Zowel hoge als lage niveaus van oestrogeen kunnen leiden tot gewichtstoename. Dit is afhankelijk van de leeftijd, beroep of van andere hormonen en de algehele gezondheidstoestand.

In de pubertijd van meisjes vindt vetopslag plaat in de borsten, heupen en de billen. Terwijl bij vrouwen in de overgang juist minder oestrogeen wordt geproduceerd en daardoor zou juist het buikvet toenemen.

 

De onderstaande tips kunnen helpen bij het controleren van oestrogeen.

 

 1. Vezels eten. Je vindt vezels onder andere in volle graanproducten en in groenten, sla en in hele stukken fruit. Vezels verminderen het niveau van oestrogeen.
 2. Eet groenten van de kruisbloemen familie. Dit zijn boerenkool, bloemkool, broccoli, spruitjes, witte kool en radijs.
 3. Lijnzaad. Schep dagelijks een eetlepel lijnzaad door de smoothie, (volle) kwark of yoghurt of voeg het toe aan salades.
 4. Beweeg. Voldoende beweging helpt de oestrogeenspiegel te normaliseren.

 

Hormonen zijn zeer belangrijke en ze zijn van grote invloed op je gewicht en op de vetopslag. Als het systeem van de hormonen niet goed werkt, dan zouden gewichtsproblemen kunnen ontstaan. 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
Original Colombian Shapewear
Free Shipping Above 60 euro
#1 in Europe
9.6 on Trustpilot Reviews