Original Colombian Shapewear
Free Shipping Above 60 euro
#1 in Europe
9.6 on Trustpilot Reviews

Ontbijt en de invloed op gewicht

 • Posted on
 • 0
Ontbijt en de invloed op gewicht

Is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Er worden nogal wat tegenstrijdige dingen over het ontbijt geschreven. De ene keer staat er dat je absoluut het ontbijt niet mag overslaan, omdat de kilo's er dan aanvliegen, en de volgende keer staat er juist dat niet ontbijten helemaal geen effect heeft op je gewicht.

 

 

Is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

 

Ja, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er is alleen 1 grote MAAR.....:  het is namelijk niet perse het wél of het níet ontbijten dat het verschil zal maken, maar wát je eet tijdens het ontbijt. 

Het eten van een eiwitrijk ontbijt heeft namelijk heel duidelijk een grote invloed op je gewicht.

 

 

Voordelen van eiwitten eten bij ontbijt:

 

 • Minder honger de rest van de dag (o.a. door afremmend effect op de afgifte van het hongerhormoon ghreline)
 • Een verhoogde afgifte van groeihormoon (een hormoon dat de verbranding van vet stimuleert)
 • Een verlaagde afgifte van cortisol (een stresshormoon dat aanzet tot de vorming van buikvet)

 

Dus eiwitrijk ontbijten is van enorm belang voor de hormonen die belangrijk zijn voor het controleren en behouden van je gewicht. 

 

 

Geen honger in de ochtend?

 

Veel mensen zeggen dat ze geen honger in de ochtend hebben:

 

 • Sla jij vaak het ontbijt over?
 • Heb jij geen honger 's ochtends?
 • Eet je veel, de rest van de dag?
 • Voel je je vaak gestressed?
 • Heb je 's avonds vaak honger?
 • Heb je een buik(je)?

 

Is jouw antwoord JA op de meeste van deze vragen dan heb je waarschijnlijk last van verstoringen in je hormoonspiegels. Wanneer je hormonen uit balans raken is het moeilijk om af te vallen.

De meeste mensen die te maken hebben met hormonen uit balans hebben 's ochtends totaal geen honger en krijgen geen hap door hun keel. Dit is vaak het gevolg van een verstoring in je cortisolspiegels.

Dit stresshormoon bereikt normaal gesproken 's ochtends zijn piek (zodat je wakker wordt en o.a. eetlust krijgt) en neemt daarna geleidelijk af. Wanneer je veel stress in je leven ervaart (door wat je doet, maar ook door wat je eet & drinkt (koffie!)) dan kan de afgifte van cortisol compleet verstoord zijn. Zo kan de piek i.p.v. 's ochtends juist 's avonds optreden. Tekenen van een verstoring zijn:

 

 • veel eetlust in de avond
 • weinig eetlust in de ochtend
 • een dikke buik (als gevolg van een constant hoge cortisol-spiegel)

 

 

Kan ik hormonen weer in balans krijgen?

 

Er zijn een paar belangrijke stappen die je kunt nemen om een hormonale verstoring aan te pakken.

 

 • Maak je eetgedragnormaal: neem 3 maaltijden per dag en 2 grote snacks.
  Eet ongeveer elke 3 a 4 uur wat goed is voor een constante suikerspiegel. Eet je ontbijt binnen 30 minuten na het opstaan.
 • Verminder het aantal suikers en 'snelle' koolhydraten
  Wie brood, pasta, witte rijst en aardappelen vervangt voor meer eiwitrijke en vezelrijke producten ervaart minder schommelingen in zijn bloedspiegel, wat uiteindelijk ook de cortisolspiegels stabiliseert.
 • Slaap langer
  Voldoende slapen is essentieel voor het normaliseren van stresshormonen.
 • Verlaag stress
  Vanzelfsprekend is het belangrijk om je stress te verlagen om iets te doen aan niveaus van stresshormonen. Probeer er achter te komen waarom je stress ervaart, en hier vervolgens actie op te ondernemen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook voeding en je beter in je lichaam hierdoor voelen heeft een gunstige invloed op je stress niveau.

 

 

Samenvatting: 

 

Als je 's ochtends je ontbijt overslaat, of enkel wat snelle koolhydraten tot je neemt, dan leg je daarmee de basis voor een dag waarin je maar moeilijk nee kunt zeggen tegen eten. Wanneer je namelijk na 8 uur slaap nog eens enkele uren niets eet, dan zal je lichaam het hormoon ghreline produceren. Dit hormoon stimuleert de eetlust en zet zodoende aan tot eetbuien later op de dag. Wie een eiwitrijk ontbijt eet, zal juist een verlaging in ghreline zien en dan ook veel langer voldaan zijn na het ontbijt.

Wanneer je geen honger hebt 's ochtends dan is dat vaak een symptoom van een verstoorde hormoonspiegel. Door niet te ontbijten zorg je ervoor dat de hormoonspiegels, van met name cortisol, nog langer verstoord blijven. Je krijgt hierdoor te maken met alle klachten die samenhangen met een verhoogde cortisolspiegel; een dikke buik, een grote eetlust 's avonds en bijvoorbeeld (vr)eetbuien.

Juist het eten van een eiwitrijk ontbijt is een goede eerste stap om je cortisolspiegels te normaliseren! Ook al houdt dat dan misschien in dat je in het begin 's ochtends met tegenzin aan je ontbijt zit. 

 

Maak een gevulde omelet (mealprep ?) of heerlijke ontbijt smoothies.

 

 

 

 

Bij onze Waist Trainer Challenges geven we je ook vele makkelijke ontbijt recepten. 

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
Original Colombian Shapewear
Free Shipping Above 60 euro
#1 in Europe
9.6 on Trustpilot Reviews