Original Colombian Shapewear
Free Shipping Above 60 euro
#1 in Europe
9.6 on Trustpilot Reviews

Water drinken en afvallen

 • Posted on
 • 0
Water drinken en afvallen

Zonder water kun je als mens niet functioneren en daarom is water onmisbaar. Maar hoeveel water heb je nodig per dag en hoe kan het drinken van water ervoor zorgen dat je sneller afvalt?

 

 

Hoeveel water heb je nodig per dag?

 

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Je verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens ademhalen. Om het vochtniveau in balans te houden, moet je ongeveer twee liter water per dag drinken. 

Maar het drinken van twee liter water slechts een aanbeveling. De hoeveelheid water die we moeten drinken hangt af van een aantal dingen:

 

 • Leefstijl
 • Lengte
 • Lichaamsgewicht
 • Het klimaat waarin je leeft
 • Hoeveel je beweegt op een dag

 

 

Tellen koffie, thee en frisdrank ook mee?

 

Er word weleens beweerd dat koffie, thee en suikerhoudende dranken niets toevoegen aan de vochtbalans van het lichaam. Maar dit is niet waar, deze dranken bevatten namelijk een hoge concentratie water.

Maar de cafeïne in koffie, thee en frisdrank zorgt wel voor stimulering van de nieren, waardoor het lichaam vocht sneller uitscheidt. Cafeïnehoudende dranken zijn daarom minder effectief om de vochtbalans mee aan te vullen.

Om deze reden kun je dranken met cafeïne, zoals koffie, thee en frisdranken, het beste niet meetellen bij de hoeveelheid water die je drinkt.

 

 

Heb jij vaak "dorst" ?

 

De evolutie heeft het menselijk lichaam voorzien van mechanismen die bepalen wanneer en hoeveel we drinken. Het vochtniveau in je lichaam is te laag wanneer je dorst krijgt. Je lichaam voorkomt uitdroging doordat jij "dorst" krijgt. Luister daarom naar je lichaam als je dorst hebt.

 

Drink extra water als je:

 • Zweet tijdens het sporten
 • Overmatig zweet in het algemeen
 • Buiten in de zon bent
 • Borstvoeding geeft
 • Moet overgeven of diarree hebt

 

 

7 redenen om voldoende water te drinken

 

Het drinken van voldoende water is de meest goedkope en snelle manier om je gezondheid te verbeteren.

 

1. Water bevordert je fysieke prestaties

Tijdens het sporten en/of tijdens extreme hitte is het belangrijk om veel water te drinken. Uitdroging ontstaat wanneer je circa twee procent van je vochtniveau verliest. Voor atleten is het niet ongewoon om tijdens de training zes tot tien procent aan lichaamsvocht te verliezen. De volgende effecten kunnen dan optreden:

 • Verandering in lichaamstemperatuur
 • Verminderde motivatie om te bewegen
 • Toenemende vermoeidheid
 • Inspanning voelt fysiek en mentaal zwaarder

Drink voldoende water voor optimale fysieke prestaties.

 

2. Water bepaalt je energieniveau en hersenfunctie

Het vochtniveau in je lichaam beïnvloedt je hersenen. Studies tonen aan dat lichte uitdroging meerdere aspecten van de hersenfuncties aantast.

Uit een studie onder jonge vrouwen blijkt dat vochtverlies van 1,36 procent het humeur en de concentratie aantast plus geeft het hoofdpijnklachten. In een vergelijkbare studie onder mannen komt naar voren dat 1,59 procent vochtverlies schadelijk is voor het geheugen. Ook zijn er door vochtverlies toenemende gevoelens van angst en vermoeidheid geconstateerd.

1-3 procent vochtverlies staat gelijk aan het verlies van 0,5-2 kg lichaamsgewicht, gemeten bij een persoon die 68 kg weegt.3. Water voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten

In sommige gevallen kan uitdroging tot hoofdpijnklachten of migraine leiden. Water drinken kan de hoofdpijn in enkele situaties verlichten of zelfs wegnemen.

 

4. Water verbetert de stoelgang

Onvoldoende water drinken is een risicofactor voor obstipatie (verstopping) onder jongeren en ouderen. Voldoende water drinken voegt vloeistof toe aan de dikke darm, waardoor deze beter in beweging blijft en de kans op obstipatie verkleint.

 

5. Water zorgt voor het functioneren van de nieren

Onze nieren verwerken 200 liter bloed per dag. Ze verwijderen afval uit ons lichaam en transporteren urine naar de blaas. Zonder water te drinken kan dit proces niet plaatsvinden.

 

6. Water voorkomt een kater

Een kater ontstaat na het drinken van alcohol. Alcohol kan uitdroging veroorzaken. De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Dorst
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Droge mond

 

7. Water zorgt voor gewichtsverlies

Voldoende water drinken vermindert hongergevoel (waardoor je minder calorieën eet) en versnelt je stofwisseling (waardoor je meer calorieën verbruikt).

Door een halve liter water te drinken verhoog je het metabolisme de aankomende 1,5 uur met wel 24 tot 30 procent! 

Het drinken van koud water kan de stofwisseling nog verder doen versnellen. Je lichaam warmt het koude water op, zodat het overeenkomt met de lichaamstemperatuur. Dit verbrandt meer calorieën.

 

 

Drink geen water uit plastic flessen

 

De kwaliteit van water is belangrijk voor onze gezondheid. Ons hele lichaam gebruikt water, en bloedplasma bouwt zich hieruit op.

Drink kraanwater, vocht uit voeding en water uit een glazen fles boven water uit een plastic fles. Plastic flessen, blikjes en andere plastic verpakkingen bevatten mogelijk Bisphenol A (BPA).

BPA bevat xenonoestrogenen. Xenonoestrogenen zijn geen echte hormonen, maar gedragen zich in het lichaam wel als hormonen. Hierdoor kan de hormoonbalans worden verstoord.

De hormoonbalans (of endocriene systeem) reguleert:

 

 • Lichaamsgroei
 • Stressrespons
 • Insulinespiegels
 • Metabolisme
 • Intelligentie en gedrag
 • Seksuele ontwikkeling
 • Voortplantingsvermogen

 

 

Moeite met water drinken?

 

 1. Koop twee glazen flessen van 0,5 liter
  Zelf gebruik ik een lege, glazen sinaasappelsapfles van de Albert Heijn. Spoel ze zorgvuldig om.
 2. Maak infused water
 3. Plaats één van de flessen bij je tandenborstel
  Plaats de andere fles op een vaste plaats waar je regelmatig bent, zoals je werkplaats, bureau of keuken.
 4. Drink elke ochtend voor het tanden poetsen in één keer een fles leeg
  Als je hier aan moet wennen, drink dan kleine slokjes. 
 5. Drink tussen het ontbijt en de lunch nog een fles leeg
  Door de lege fles in het zicht te plaatsen, word je eraan herinnerd.
 6. Drink rond 16.00 nog een fles leeg
  Het drinken van een fles water rond dit tijdstip kan de middagdip voorkomen.
 7. Drink voor het avondeten nog een fles leeg
  Na het leegdrinken van deze fles heb je 2 liter water gedronken. Het duurt nog uren voordat je gaat slapen, waardoor je ‘s nachts niet wakker zult worden om naar de wc te gaan.

 

Voldoende water drinken is een onderdeel van een afval proces. Je zult ook je voeding moeten aanpassen wil je echt gewicht verliezen. Het 1 kan niet zonder het ander.

 

In onze Waist Trainer Challenges helpen we je het beste uit je Waist Training proces te halen met een nieuwe (andere) kijk op voeding en support en motivatie. 

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
Original Colombian Shapewear
Free Shipping Above 60 euro
#1 in Europe
9.6 on Trustpilot Reviews